پرتال چیست ؟
(واژه پرتال به معنی دروازه یا محل ورود به یک شهر است) پرتال را می توان یک مرکز ارائه خدمات و اطلاعات اینترنتی دانست که بر چهار پایه اصلی استوار است:
۱_ انطباق پذیری
۲_ اختصاصی کردن
۳_ یکپارچه سازی
۴-پشتیبانی انجمنهای اینترنتی
تعریف پرتال از دیدگاههای متفاوتی امکان پذیر است، زیرا کاربران امکانات زیادی را برای آن متصور می شوند. تا کنون تعبیرات گوناگونی از پرتال ارائه شده است. یک پرتال به عنوان یک فضای کاری برای تجارت الکترونیکی مبتنی بر شبکه با امکان تنظیم شخصی و محتوایی و برخوردار از قابلیت های مشارکت با دیگر همکاران و دسترسی بی سیم تعریف شده است. اما آنچه که بطور کلی برای یک پرتال مطرح می باشد، عبارت است از تمرکز بر روی آنچه که پرتال ها می توانند برای یک سازمان فراهم کنند. استفاده از واژه جمع “پرتال ها” نیز اتفاقی نیست. سازمانها نیز برای مواجهه با مسائل چندگانه خود در حوزه های مختلف معمولاً بیش از یک پرتال دارند. نقش تسهیل کننده پرتال در انجام امور اداری، بازرگانی، آموزشی و پژوهشی و کارایی چندگانه آن،و تبدیل به یک محل کار الکترونیکی برای کاربران آن نموده است. پورتال های سازمانی جدای از خدماتی که در سازمانها ارائه می کنند، فرصتهای نوینی را متناسب با توان اقتصادی و اجرایی سازمانها فراهم می نمایند. این بدان مفهوم است که پرتال های سازمانی در راستای اهداف خود، زمینه همکاریهای متقابل و امکان بهره برداری از توانهای حرفه ای و سرمایه گذاری طرفهای درگیر در فعالیتهای مختلف را فراهم می سازند.
تاریخچه پرتال :
در اواخر دهه ۱۹۹۰ میلادی پرتالهای وب بسیار مشهور شدهبودند. بعد از زیاد شدن مرورگرهای وب در اواخر دههٔ ۱۹۹۰ میلادی خیلی از شرکتها سعی کردند که با ساختن یا بهدست آوردن پرتال سهمی بیشتری را در بازار اینترنت بدست بیاورند. پرتال وب محبوبیت و توجه بسیاری را جذب خود کرد به این دلیل که آن، نقطهٔ شروع مرورگرهای وب خیلی از کاربران بود. نتاسکیپ قسمتی از ایاوال شد، شرکت والت دیزنی Go.com را راهاندازی کرد، آیبیام و دیگران، ProdigyO را راهاندازی کردند و در اواخر دهه ۱۹۹۰ میلادی Excite و @Home قسمتی از شرکت ایتیاندتی شدند. گفته میشد که Lycos هدف خوبی برای دیگر شرکتهای چندرسانهای مانند سیبیاس بود.
باختصار محتوای یک پرتال را میتوان به چهار گروه تقسیم کرد:
۱) گردآوری
۲) اختصاصی کردن (یعنی نقش هر کدام از کاربران را، به علاوه حقوق دسترسی آنها مشخص می کند. )
۳) توصیه و معرفی کردن محتوا : پرتال می تواند بر اساس علاقمندی های یک کاربر و یا اطلاعاتی که در مورد او می داند، مطالب مناسب را در اختیار او قرار دهد. این مهم می تواند حتی از طریق دنبال کردن موضوعات مورد علاقه کاربر صورت گیرد.)
۴) گلچین کردن و خلاصه کردن مطالب: پرتال می تواند به صورت خودکار مطالب را خلاصه نموده، در اختیار کاربر قرار دهد. به عنوان مثال کلمات کلیدی یک مقاله می تواند برای جستجوی آن مورد استفاده قرار گیرد).
شاید بتوان از Yahoo یا Amazon به عنوان کاملترین پرتال هایی که تا به حال ساخته شده اند، نام برد.
● پرتال های سازمانی
پرتال های سازمانی اساساً با دو هدف طراحی و در سطح سازمانها مستقر شدند. این دو هدف شامل مدیریت متمرکز اطلاعات سازمانی در مؤسسات و ارائه خدمات اطلاعاتی روزآمد می باشد. پرتال های سازمانی از یک سو امکان مدیریت متمرکز در سازمان را برای مدیران و معاونان مؤسسات و سازمانها فراهم می کنند و پنجره ای شفاف از سازمان را در مقابل چشم آنها قرار می دهند و از سوی دیگر کاربران و مشترکین خود را از آخرین اخبار و اطلاعات مربوط به حوزه های کاری و تجاری آگاه می سازند. این پرتال ها علاوه بر اطلاع رسانی زمینه های تعامل میان مدیران و کارمندان و مشتریان یا کاربران را ایجاد می نمایند. محیط شبکه ای پرتال های سازمانی به گونه ای طراحی می شود که یک کاربر پس از ورود به آنها خود را در فضای مجازی یک محیط تجاری یا کاری می یابد و علاوه بر انجام امور اجرایی و تجاری در سراسر اوقاتی که در این محیط به سر می برد احساسی از لذت را همراه با آموزش تجربه می نماید. یکی دیگر از ویژگیهای پرتال های سازمانی این است که کاربران با مشارکت در فعالیتهای مبتنی بر شبکه خلاقیتهای فردی را در خود پرورش میدهند. امکانات تنظیم اختصاصی که معمولاً در هر پرتال سازمانی پیش بینی و ارائه می شود ضمن به چالش گرفتن تجربیات فردی کاربران در کار با امکانات شبکه ای و بسترهای ارتباطی، زمینه های خلاقیت آنها را به شیوه ای کاربردی ایجاد می نماید.
● بخش های یک پرتال
سیستم پرتال یک سیستم یکپارچه مبتنی بر وب می باشد، که جهت اتوماسیون تمامی بخش های یک سازمان در قالب یک سیستم واحد بکار گرفته می شود. این سیستم با بهره گیری از جدیدترین متدلوژی های حال حاضر دنیا در ساخت یک بستر امن و کارا سازمانهای مختلف را یاری می رساند. این سیستم بر پایه معماری Net FrameWork. طراحی گردیده تا برای شرکتها از کارایی لازم برخوردار باشد.
از جمله ویژگیهای این سیستم می توان به کار تابل مدیران ، میل سرور و تنظیمات آن برای سازمان، سیستم گردش مکاتبات، فرم ساز، کیت توسعه نرم افزار، کنترل پنل قدرتمند در مدیریت بخشهای مختلف پرتال با قابلیت تعیین دسترسی کاربران به سیستم نام برد.
از دیگر قابلیتهای سیستم مذکور می توان به قابلیت سفارشی کردن سیستم اشاره کرد. با توجه به معماری این سیستم شما قادرید به راحتی ماژولهای مورد نیاز سازمان خود را پس از طراحی و پیاده سازی بر اساس معماری و ساختار ارائه شده توسط سیستم داخل هسته اصلی سیستم وارد و از آن استفاده نمائید.
یکی از مهمترین قابلیت های پرتال این است که میتوان وب را برروی Domainنصب کرد و برای شرکت های در حال توسعه و سازمانها و مجموعه هایی که بصورت چند مجموعه در اقصی نقاط ایران و جهان فعالیت می کنند این ایده آل ترین حالت ممکن جهت تسریع و تکریم ارباب رجوع می باشد. همچنین قابلیت مهم دیگر این پرتال یکپارچه بودن سیستم و اشتراک کامل آن با سیستم مشتری مداری (CRM) و تنظیمات سیستم گردش کار (WorkFlow) می باشد.
برخی از رسانه ها و افزونه های مفید یک پرتال :
-ساخت تبلیغات بنری فلش در پانل مدیریت برای نمایش در باکس های تبلیغاتی سایت
-ارتباط کاربر با متصدیان سازمانی و ارسال مطلب برای ایشان
-ادیتور متن پیشرفته آنلاین با قابلیت های کامل شبیه word و امکان انتقال مطالب از word به آن
-تغییر تمپلت پیش فرض نرم افزار و ویرایش تم گرافیکی
-جستجوی تخصصی در اطلاعات ، ارشیو مطالب ، عناوین ، خلاصه و شرح مطالب
-تنظیم استایل ها و فرمت های نمایش عنوان ، خلاصه و متن مطلب
-گزارشگیری و یا نمایش امار میزان بازدید هر مطلب
-اسلایدشو عکس های مربوط به یک مطلب
-کراپ ، ریسایز و درج واترمارک سایت در عکس های منتشره
-نمایش عکس های جالب در قالب عکس روز ، مرور تصویری مطالب و اطلاعیه های تصویری
-نمایش سرتیتر اطلاعات مهم در قالب تکرار دوره وار یک متن تک خطی با افکت های گوناگون
-نمایش آیکون هایی برای ترجمه مطالب و نمایش ترجمه مطلب در زبان های دیگر توسط مترجم گوگل
-انتساب مطلب فارسی با همان مطلب در بخش انگلیسی یا زبان های دیگر و بالعکس
-مشخص کردن دستی ارتباط مطالب با یکدیگر
-ارائه نسخه چاپی Print friendly از شرح مطلب
-امتیاز دهی و نمایش رنک کاربران به هر قلم مطلب
-امکان ارسال آدرس یک مطلب به ایمیل دوستان
-نمایش چارت سازمانی و هیات مدیره و معرفی انها
-ثبت نام مشترکین سازمانی یا گیرندگان کاتالوگ ها
-معرفی دفاتر نمایندگی فروش روی نقشه گوگل
-ایجاد و ویرایش یا حذف و انتقال دسته اخبار -ماژول گالری چند رسانه ای پیشرفته
نکته : پرتال ها در بخش دولتی پیشگام ترند به همین خاطر مخاطبین آنها امکان دارد عامه مردم نیز باشند و در واقع در هر سازمانی هرچه خدمات قابل سهولتتر و اطلاعات ثبتی و پرداخت ها بی نقص و با تسریع بیشتری انجام میگیرد.