کلاس های مموری SD

در سال ۲۰۰۰، سه شرکت بزرگ SanDisk، Panasonic و Toshiba موسسه SD Association را پایه‌گذاری کردند تا نوعی از کارت حافظه را بسط و گسترش دهند که می‌توانست روی انواع تجهیزات الکترونیکی مورد استفاده قرار گیرد. کارت‌های SD در واقع نتیجه استاندارد‌سازی است که موسسه SD Association برای این حافظه قابل حمل وضع کرد. هم اکنون سه نوع کارت حافظهSD (از نظر فیزیکی)در بازار موجود است.

کارت حافظه SD استاندارد

پر مصرف‌ترین نوع کارت حافظه SD در دوربین‌های دیجیتال، انواع استاندارد این کارت هستند که اندازه‌ای برابر 32mm*24mm با ضخامت 2.1mm دارند وزنشان هم حدود 2 گرم است. دوربین‌های دیجیتال مختلفی از این کارت استفاده می‌کنند که محدوده آنها از دوربین‌های کامپکت خانگی تا دوربین‌های بزرگ و حرفه‌ای گسترده شده است.

کارت‌های miniSD

این کارت‌ها اندازه‌ای برابر 20mm*21.5mm و ضخامت 1.4mm دارند.0.8 گرم وزن دارد. این کارت‌های حافظه پیش‌تر در تلفن‌های همراه کاربرد زیادی داشتند، اما در یکی دوسال اخیر، شاهد استفاده تلفن‌های همراه و دوربین‌های دیجیتال خانگی از انواع کوچکتر این کارت‌ها یعنی میکرو‌ها هستیم.

کارت‌های microSD

اندازه کارت‌های میکرو11mm*15mm ، وزن آن هم تنها 0.25 گرم است و معمولا در تلفن‌های همراه استفاده می‌شوند. این روز‌ها استفاده از این کارت‌های حافظه در دوربین‌های کامپکت خانگی عمومیت بیشتری پیدا کرده‌ است. این مموری را برای انواع وسایل پرتابل نظیر موبایل ، دوربین های عکاسی، تبلت ها ، پخش کننده های MP3 ، MP4 و PMP ایده‌آل می‌سازد. مموری های microSD را می‌توان پیشرفته ترین تحول در سری حافظه‌های فلش مموری دانست که در سال 1980 توسط توشیبا اختراع شد.

برای استفاده از هر یک از سایزهای مذکور، تنها می‌توان از شکاف کارت حافظه‌ای با همان ابعاد استفاده کرد. البته آداپتورهای کوچکی برای تبدیل سایزهای کوچک‌تر به بزرگ‌تر موجود است.

مشخصاتکارت‌های SD، SDHC، SDXC 

تا کنون سه استاندارد مختلف برای کارت‌های حافظه وضع شده است و هر یک از شرکت‌های سازنده تجهیزات الکترونیکی برای اینکه بتوانند از کارت‌های حافظه SD استفاده کنند، می‌بایست مشخصات محصول آنها مورد توافق موسسه SD  Association قرار بگیرد. به دلیل نیاز روزافزون به ظرفیت بالاتر، کارتهای SD نیز با ظرفیت های بیشتری ساخته شدند هم اکنون سه نوع مختلف از این کارت‌ها موجود است که تنها تفاوت آنها در حداکثر حجم اطلاعات آنهاست:

  • کارت‌های SD استاندارد که می‌توانند حداکثر ۲ گیگابایتی باشند.
  • کارت‌هایSDHC (SD High Capacity) که محدوده آنها از ۲ گیگابایت تا ۳۲ گیگابایت است.
  • کارت‌هایSDXC (SD Extended Capacity) که محدوده آنها از ۳۲ گیگابایت تا ۲ ترابایت است. البته حداکثر حجم ۲ ترابایت در واقع یک محدوده تئوری برای این کارت‌ها است و هم اکنون اغلب کارت‌های SDXC در حجم ۶۴ گیگابایت هستند.این کارت‌های حافظه در سال 2009 و در نسخه‌ی 3.01 استاندارد کارت‌های SD معرفی شد.سیستم فایل کارت‌های XC معمولاً exFAT مایکروسافت است.

کارتهای حافظه SDHC به صورت Full SD ،miniSD و microSD تولید می شوند. و کارتهای حافظه SDXC به صورت Full SD و microSD تولید میشوند.

 

کلاس‌های سرعت کارت‌های حافظه

کارت‌های SD براساس کلاس‌های سرعت عددی نیز دسته‌بندی می‌شوند. هم اکنون ۴کلاس سرعت non-UHS و یک کلاس سرعت UHS موجود هستند. این دسته‌بندی براساس حداقل سرعت قابل نوشتن (write) روی کارت‌ها انجام می‌شود.

کلاس ۲: حداقل سرعت نوشتن ۲MB/s

امروزه این سرعت عملا بی‌فایده و ملال آور است! و صرفا برای دستگاه‌های قدیمی عکاسی شاید مناسب باشد

کلاس ۴: حداقل سرعت نوشتن MB/s۴

کلاس ۶: حداقل سرعت نوشتن MB/s۶

با این سری شما می‌توانید ضبط ویدئو در حد HD داشته باشید.

کلاس ۱۰: حداقل سرعت نوشتن MB/s۱۰

کلاس 10 در حال حاضر بهترین نوع مموری Micro SD با مینیمم سرعت MB/s 10می‌باشد. یکی از ویژگی‌های اسمارت فون های امروزی توانایی فیلم برداری HD همزمان با عکاسی است. تنها با سیستم کلاس 10 شما قادر به این امر خواهید بود. علاوه بر این سرعت بالای این مموری ها مزایای دیگری در بخش نرم افزاری گوشی یا تبلت شما می‌تواند داشته باشد

کلاس UHS-1 (Ultra Speed Class 1): حداقل سرعت نوشتن MB/s۱۰

از لحاظ تئوری می‌توانند سرعت خواندن/نوشتن MB/s 312 داشته باشند (هر چند شاید مدتی طول بکشد تا این سرعت در مموری ها به عمل بپیوند)

توجه کنید که انواع کارت‌های حافظه SD ، SDHC، وSDXC (از نظر حجم (SD می‌توانند در هر یک از این کلاس‌های سرعت نوشتن قرار بگیرند. اصولا دسته‌بندی کارت‌های حافظه بر اساس کلاس سرعت آنها، به این دلیل است که شرکت‌های سازنده کارت‌های حافظه، بتوانند حداقل سرعت قابل ضبط روی تجهیزاتشان را تعیین کنند. برای مثال ممکن است شرکتیبتواند کارت‌ حافظه‌ای با حداقل سرعت نوشتن MB/s ۱۵ بسازد، ولی هنوز هم آن کارت یک کارت حافظه کلاس ۱۰ است (یا شاید هم یک کارت UHS-1 که البته براساس طراحی UHS نامگذاری می‌شود). در هر حال یک کارت کلاس ۱۰ باید بتواند با حداقل سرعت ۱۰MB/s هماهنگ باشد.

کلاس سرعت مربوط به هر کارت SD، حداقل سرعت خواندن و نوشتن روی کارت به منظور ضبط تصاویر ویدئویی را تعیین می‌کند. در مورد عکس‌برداری، چیز دیگری اهمیت دارد. در مورد عکس‌ها اگر شما از کندترین کارت حافظه نیز برای ثبت تصویر استفاده کنید، باز هم عکس شما بدون کم و کاست، روی کارت حافظه ذخیره می‌شود.. در صورتیکه این کارت کم سرعت باشد، هرچقدر هم دوربین شما سریع باشد و اطلاعات زیادی را در بافر (حافظه موقت دوربین)جمع کند، کارت حافظه امکان انتقال اطلاعات به داخل را نخواهد داشت. به همین دلیل به سرعت بافر دوربین پر شده و حافظه دوربین از ثبت اطلاعات جدید بازمی‌ماند. اگر شما دوربین خوبی با سرعت انتقال اطلاعات بالا دارید (مثلا دوربین شما فیلمبرداری می‌کند یا سرعت عکاسی پی‌درپی آن بالاست) به یک کارت حافظه پرسرعت برای ثبت اطلاعات نیاز دارید.

 

تشخیص کلاس از روی کارت حافظه

هر یک از کارت‌های حافظه SD روی برچسبی که بر خود دارند، یکی از  اعداد 2,4,6,10 را نمایش می‌دهند و تنها در مورد کارت‌های غیر UHS، شماره کلاس سرعت کارت را درون حرف “C” می‌بینید. در مورد کارت‌های UHS نیز می‌توانید عدد کلاس سرعت کارت را در داخل یک حرف “U” ببینید.

فناوری کارت‌های SD، Backwards Compatible است

ممکن است درباره کارت‌های SD گاهی اوقات با عبارت Backwards Compatible روبرو شوید. این عبارت به معنی پشتیبانی از پیشینیان است. مثلا می‌گویند که اگر شما یک دوربین که قابلیت کار با کارت‌های SDXC UHS-I را دارد بخرید، این دوربین در مورد کارت حافظه دارای شرایط Backwards Compatible دارد. یعنی این دوربین هم از SDXC، و هم از SDHC و SD پشتیبانی می‌کند و اگرچه با کارت‌های کند‌تر، عملکرد دستگاه نیز کندتر می‌شود، اما به عنوان یک قاعده کلی، این دوربین به طور کامل از تمامی تکنولوژی‌های قبلی نیز پشتیبانی می‌کند. اما برعکس این صادق نیست. یعنی اگر شما یک کارت SDXC را در یک دوربین با حداکثر قابلیت پشتیبانی از SDHC فرمت کنید، دیگر آن کارت به عنوان یک SDXC عمل نمی‌کند و تبدیل به یک SDHC می‌شود. مگر اینکه دوباره در یک دستگاه SDXC قرار گرفته و در آنجا فرمت و استفاده شود. به طور خلاصه:

  • اگر دستگاه شما از کارت‌هایSDXC استفاده می‌کند، می‌تواند از SDHC و SD نیز استفاده کنید.
  • اگر دستگاه شما از SDHC استفاده می‌کند، می‌تواند از SD نیز استفاده کند.
  • اگر دستگاه شما از SD پشتیبانی می‌کند، تنها و تنها از SD پشتیبانی می‌کند ونمی‌تواند از SDXC یا SDHC استفاده کند.
  • برای فرمت کردن SDXC با استفاده از کامپیوتر، ابتدا دستگاه Card Reader با قابلیت پشتیبانی از SDXC تهیه کنید و درایور مربوط به آن را نصب نمایید، سپس با استفاده از نرم افزار SD Formatter 3.0 میتوانید کارت حافظه خود را فرمت نمایید.

sd01